Karate, sociale vaardigheden en plezier

Krijgskunst als leermiddel

Karate is een spel van aanval en verdediging, van actie en reactie, van beweging en stilstand. Met karate train je je zelf- en lichaamsbeheersing. Kijk maar eens naar Ruben en Olaf:

Kinderen die karate beoefenen leren hun eigen mogelijkheden en beperkingen inzien. Hun motoriek verbetert en hun zelfvertrouwen groeit. Plezier speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. De training bevat veel spelelementen, zodat de kinderen spelenderwijs bekend raken met de technieken. Soms oefenen we ook technieken uit andere krijgskunsten (aikido, judo, jiujitsu, etc.).

De karatestijl die we bij ShoShin beoefenen, heet Kyokushinkai karate. Deze stijl is ontwikkeld door de Japanse grootmeester Masutatsu Oyama. Kyokushinkai bestaat uit Kyoku = uiterste/hoogste, Shin = waarheid en Kai = samenkomen van mensen.  Van oorsprong mag je bij deze stijl het lichaam zeer hard raken (het zogenaamde full-contact, zoals bijvoorbeeld bij kickboksen ook gebruikelijk is). Wij trainen echter de semi-contact vorm, waarbij het vol raken van de tegenstander juist niet centraal staat. Deze stijl is aangesloten bij de Karate-do Bond Nederland (KBN). De KBN is de enige officieel erkende karatebond van Nederland en aangesloten bij NOC/NSF en WKF (World Karate Federation).

De training heeft een vaste lesopbouw en omvat hoofdzakelijk verdedigingen in blokkerende en/of opvangende zin en aanvallende technieken met vooral armen en benen. Er is veel aandacht voor houding, balans, beweging en uithoudingsvermogen. Hierdoor is karate-do als pure trainingsvorm geschikt voor iedereen.

Karate heeft veel te bieden, als kijkspel, als opvoeding (respect voor elkaar en voor jezelf) en als mentale training. Kinderen zullen zich dan ook volledig kwijt kunnen in deze tak van sport. Jeugdkarate kan vanaf 6 jaar bij ShoShin worden beoefend. De lessen zijn ingedeeld naar leeftijd en gemengd, d.w.z. jongens en meisjes bij elkaar. Ieder kind is van harte welkom om een keer in de vorm van een proefles mee te komen doen; ook kinderen die wat meer speciale aandacht nodig hebben. Kom het gewoon een keer proberen en ervaren!

Sociale vaardigheden, weerbaarheid, zelfvertrouwen

ShoShin-karate-hilversum-sociale-weerbaarheid-zelfbeheersing-training-1

Als trainers van sociale vaardigheden en sociaal-emotionele vorming kunnen we het niet nalaten kinderen te helpen deze vaardigheden verder te vergroten tijdens de karatelessen (het bloed kruipt waar het niet gaan kan). Op een interessante manier leren we kinderen op een positieve manier in het leven staan en hun zelfvertrouwen te laten groeien zonder daar teveel nadruk op te leggen. Tevens wordt er aandacht besteed aan hoe je op een prettige manier met elkaar om kunt gaan. Het verbeteren van sociale vaardigheden, weerbaarheid en het omgaan met persoonlijke grenzen komen ook aan bod.

Bekijk hier het rooster voor de huidige lestijden.